Az eCall nemsokára itthon is indul

Európa-szerte egyre több országban használják az úgynevezett eCall rendszert. Ennek lényege, hogy baleset esetén a mentőket azonnal riasztja, és pontos GPS koordinátákat ad meg.

Ezzel a rendszerrel sokkal hamarabb tudnak a mentők a helyszínre érkezni. 2015 szeptemberétől minden új autóba kötelező lesz beszerelni. Azokba az autókba, amelyekbe beszerelik, folyamatosan működik, és bármilyen probléma esetén azonnal értesíti a mentőket.

Pontos GPS koordinátákat ad meg nekik, így sokkal gyorsabban érkezhet a segítség. A gyorsaságnak köszönhetően a megfigyelőközpontban lévő diszpécser 30 másodperc alatt értesíteni tudja a mentőszolgálatot. A jelenlegi rendszerben ez akár több percig is eltarthat.

Pozitív tulajdonságok az eCall rendszeren belül

E rendszer másik előnye, hogy a helyszínnel kapcsolatos összes információt átküldi a mentőknek. Arra is képes, hogy olyan információkat továbbítson, melyeket csak a helyszínre kiérkezve tudnának meg a mentő szervek (pl. a tűzoltók megtudhatják, milyen üzemanyag van az autóban). A Best Way Trafic Kft. felel azért, hogy a különböző kommunikációs rendszereket kiépítse és üzembe helyezze. Április folyamán erre már sor is került, hisz hosszú idő szükséges, míg minden informatikai hálózatot csatlakoztatni tudnak, valamint idő kell ahhoz is, hogy kipróbálják és teszteljék működését. A kft. ügyvezetője elmondta, hogy reményei szerint, ahogy fejlődik a rendszer, úgy orvosi adatokat is továbbítani lehet majd vele. Azért is nagyon fontos, hogy ez a rendszer elinduljon, mivel sokszor volt már rá példa, hogy a sofőr eszméletét vesztette a baleset következtében, és csak akkor kapott segítséget, amikor valaki a helyszínre ért. Mivel az eCall rendszer önműködően értesítené a megfelelő egységeket, a súlyos balesetek túlélési százaléka is nagyban nőne.

stat