Elindulhat az online pénztárgépek forgalmazása

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) megkezdte az online adatkapcsolatra képes kasszák engedélyének kiadását. Július közepéig három típus kapott forgalmazási engedélyt, köztük a Laurel Számítástechnikai Kft. terméke. Így a gépek gyártása és forgalmazása hamarosan elindulhat. A kereskedőknek a módosított határidő szerint legkésőbb nem július 1-jével, hanem szeptember 1-jével kell bevezetniük az elektronikus naplóval rendelkező, a NAV rendszerével valós idejű adatkapcsolatra képes pénztárgépeket.

150-200 ezer forintba kerülhetnek a gépek

Az online adatkapcsolatot biztosítani képes kasszák ára 150-200 ezer forint között mozoghat. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint körülbelül 200 ezer pénztárgép cseréjére van szükség. Fontos, hogy a kereskedők ne vásároljanak előleg fejében olcsóbb, ám még nem legyártott vagy nem engedélyezett gépet; ne dőljenek be a csalóknak. A kasszákat a továbbiakban kizárólag a NAV nyilvántartásában szereplő műszerészek és szervizek javíthatják. Eddig 512 szerviz és 1276 műszerész szerezte meg az új szabályok szerinti minősítését, és szerepel az említett nyilvántartásban.

Tartható a határidő

A NGM reálisnak tartja, hogy a meghosszabbított határidőig, tehát augusztus 31-ig minden arra kötelezett kereskedő le tudja majd cserélni a kasszákat. Amennyiben a kereskedő időben megrendelte az új NAV-bekötésű pénztárgépet, ezt igazolni is tudja, és a határidőt a gyártó késedelmes szállítása miatt nem tudta tartani, a NAV nem szab ki bírságot. Minden más esetben viszont szeptember 1-jétől az adóhatság ellenőriz és büntet, ha szabálytalanságot talál.

A cégek támogatást igényelhetnek

Az 500 millió forintnál alacsonyabb bevétellel rendelkező cégek a pénztárgépcseréhez támogatást igényelhetnek legfeljebb öt pénztárgépre, amelynek maximális összege 50 ezer forint lehet kasszánként. A támogatásra jogosult cégeknek érdemes minél hamarabb benyújtaniuk igényüket a NAV-hoz, ha el akarják kerülni, hogy kicsússzanak a határidőből, és szembe kelljen nézniük a büntetéssel. A támogatási igényeket az adóhatóság öt napon belül elbírálja. Az online adatszolgáltatásra képes pénztárgépekre való átállást megkönnyíti, hogy azok a vállalkozások, akik megkapják a támogatást, annak összege levonódik a gépek árából, így vásárláskor kevesebbet kell fizetniük, nem pedig várniuk a pénzre. Az összeget a pénztárgépek forgalmazói igényelhetik az adóhatóságtól.

A pénztárgépek beüzemelése

Beüzemeléshez a kassza üzembe helyezési kódját a forgalmazónak rögzítenie kell a gépben. Majd annak adóügyi ellenőrző egysége kapcsolatot létesít a NAV szerverével, és ha a kassza megfelel a feltételeknek, az adóhatóság üzembe helyezi azt egy válaszüzenettel.

stat