Az eCall nemsokára itthon is indul

Európa-szerte egyre több országban használják az úgynevezett eCall rendszert. Ennek lényege, hogy baleset esetén a mentőket azonnal riasztja, és pontos GPS koordinátákat ad meg.

Ezzel a rendszerrel sokkal hamarabb tudnak a mentők a helyszínre érkezni. 2015 szeptemberétől minden új autóba kötelező lesz beszerelni. Azokba az autókba, amelyekbe beszerelik, folyamatosan működik, és bármilyen probléma esetén azonnal értesíti a mentőket.

Bővebben: Az eCall nemsokára itthon is indul

Elindulhat az online pénztárgépek forgalmazása

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) megkezdte az online adatkapcsolatra képes kasszák engedélyének kiadását. Július közepéig három típus kapott forgalmazási engedélyt, köztük a Laurel Számítástechnikai Kft. terméke. Így a gépek gyártása és forgalmazása hamarosan elindulhat. A kereskedőknek a módosított határidő szerint legkésőbb nem július 1-jével, hanem szeptember 1-jével kell bevezetniük az elektronikus naplóval rendelkező, a NAV rendszerével valós idejű adatkapcsolatra képes pénztárgépeket.

150-200 ezer forintba kerülhetnek a gépek

Bővebben: Elindulhat az online pénztárgépek forgalmazása

Mire táncoljunk az esküvőn?

A zenekar az esküvő fontos szereplője, az alaphangulat biztosítója, olyankor a lakodalom  ceremóniamestere. Nagyban múlik a zenekar előadásának minőségén és repertoárján, hogy milyen lesz a buli hangulata például éjféltájban.

Az esküvői zenekar kiválasztásának több fontos szempontja közül kiemelkedik a zenekar repertoárja. Természetesen törekedni kell a minél változatosabb és szélesebb körű repertoárra, de meg kell adni egy irányvonalat. Egy klasszikus vidéki sátras lagziban például szinte követelmény a mulatós, de ha a százfős vendégsereget fiatalok alkotják és a lakodalom egy nagyvárosi szálloda halljában kerül megrendezésre, akkor inkább a retró zenék irányában érdemes gondolkodni.

Bővebben: Mire táncoljunk az esküvőn?

Az őszibarack honosítása

A kínai bölcsek valahogy mindig tudták, mi a tuti: ők már Krisztus előtt 1000 évvel is boldogan habzsolták a mérsékelt égöv eme ízletes kincsét. A hamarosan Perzsa almaként – innen a sok p-betűvel kezdődő barackelnevezés az idegen nyelvekben - elhíresült gyümölcs komoly karriert futott be: Görögország, majd a Római Birodalom által először Európát hódította meg, az első telepesek pedig magukkal vitték hajóikon az Új Világba. A lelkes barack annyira hamar és jól alkalmazkodott az amerikai viszonyokhoz, hogy neves amerikai botanikusokat is át tudott verni. Néhányan ugyanis később meg voltak győződve róla, hogy őshonos növényről van szó...

Bővebben: Az őszibarack honosítása

Özvegység

Közeleg a halottak napja. A temetőkben, mint a mezők fekete madárcsapatai, sokasodnak a sírok közt a fekete ruhás, őszbecsavarodott fejű látogatók; az özvegyek. Jóval több asszony, mint férfi. A fiatalok rendszerint csak a hivatalos ünnepnapon tisztelegnek elődeik emlékének. Az özvegyek gyakrabban kijárnak. Most is dolgozgatnak, rendbe hozzák az emléknapra a sír környékét.

 

Bővebben: Özvegység

Tudatos egészség

Az egészség nem a betegség hiányát jelzi, hanem a fizikai, szellemi és társadalmi jóllétet jelenti. Ennek kevesen vannak tudatában, holott az egészségért tenni kell, egyénileg és társadalmilag egyaránt. Enélkül ugyanis nem érhető el, hogy a test, a tudat és a lélek dinamikus egyensúlyban legyen. Mit értünk egészségtudaton, s mit tehetünk egészségünk megőrzése végett?

Bővebben: Tudatos egészség

Mono-tó

Annak idején Mark Twainnek nem volt túl jó véleménye a kaliforniai Mono-tóról. „Élettelen, csupasz, fák nélküli, csúf sivatagban fekszik – írta róla. – Ez a komor, csendes, moccanatlan tenger – a világ legmagányosabb pontjának magányos lakója – kevés festőiséggel van megáldva.” Richard Hoover, a NASA Hunteseville-i Nemzeti Űrkutatási és Technológiai Központjának (NSSTC) asztrobiológusa azonban homlokegyenest ellentétes véleményt vall: „Ez a tó gyönyörű” – állítja.

Bővebben: Mono-tó

stat