Divat a század elején

A század elején még a kényelmetlen fűzők, abroncsos szoknyák, a kikeményített ruhák uralták a divatot, és keserítették meg a nők mindennapjait. A tízes években az egzotikus táncosnő Isadora Duncan, és a híres kémnő, Mata Hari érzékiségükkel, és forradalmi viseleteikkel új divatot teremtettek. A ma már diszkrétnek tűnő fellépőruhák, melyekben férfiak százait bűvölték el, és nők ezreit háborították fel, az adott korban rendkívül merésznek és provokatívnak tűntek. A két szépségideál szakított a prűd szemlélettel, felfedte bájait a bujaságra és egzotikumra kiéhezett férfiközönség előtt.

 

Az egész testet elfedő ruhaköltemények lassanként engedtek a kíváncsi tekinteteknek. A szoknyák lerövidültek, és a kivillanó bokák borzolták fel a kedélyeket. Ekkoriban lépett színre a nő, aki forradalmasította a női divatot. Coco Chanel testesítette a modern nőt, aki egy lépéssel közelebb jutott a férfiak világához. Haját fiúsan, rövidre vágva hordta, nadrágot vett fel, ami egész addig a férfiak privilégiumának számított.

 

Az addig szegényes viseletnek tartott lenvászon lett az egyik legkeresettebb anyag a hölgyek és urak köreiben egyaránt, de nagy volt az érdeklődés a szintetikus anyagok iránt is. A méregdrága selyem helyett műselymet használnak a varrónők. A jelszó: olcsó és elegáns.

Nem csak a ruházat, de a női szépségideál is férfias vonásokat mutatott. A harmincas években Greta Garbo és Marlene Dietrich voltak a csodált szexszimbólumok. A vonzó nő széles vállakkal, keskeny csípővel rendelkezett, magas volt és rendkívül vékony, mint egy klasszikus ruhafogas. A keblek szerepe háttérbe szorult, és az érzékiséget a hát látványa jelentette. A hátul mélyen kivágott ruhák szabadon hagyták a csontos, szépen ívelt hátakat, ami légypapírként vonzotta férfiak tekintetét és kezét.

A második világháború alatt nemcsak a harctéren volt elterjedt az egyenruha viselete. A militari jegyei voltak megfigyelhetőek a női divatban is. Egyenes szabású gombos kabátkákban korzóztak még Párizs legelegánsabb hölgyei is.

stat