Divat a század elején

A század elején még a kényelmetlen fűzők, abroncsos szoknyák, a kikeményített ruhák uralták a divatot, és keserítették meg a nők mindennapjait. A tízes években az egzotikus táncosnő Isadora Duncan, és a híres kémnő, Mata Hari érzékiségükkel, és forradalmi viseleteikkel új divatot teremtettek. A ma már diszkrétnek tűnő fellépőruhák, melyekben férfiak százait bűvölték el, és nők ezreit háborították fel, az adott korban rendkívül merésznek és provokatívnak tűntek. A két szépségideál szakított a prűd szemlélettel, felfedte bájait a bujaságra és egzotikumra kiéhezett férfiközönség előtt.

 

Bővebben: Divat a század elején

Megváltozott szerepek

Korunkban már kezd eltűnni az a fajta hagyomány, hogy ha egy férfi és nő boldog egymással, házasságot kötnek, örök hűséget fogadnak holtodiglan-holtomiglan. Már odáig fajultak (?) a dolgok, hogy a politikai elit is kiemelt figyelmet szentel az élettársi kapcsolatnak, alkotmánymódosításokat követelnek és törvényi rendelkezésekkel védenék ezt az új társas kapcsolatformát.

Bővebben: Megváltozott szerepek

Őszi csillagképek

Ősszel az éjszakák hosszabbodnak, és egyre több új csillagkép tűnik fel a hajnali égen. Mivel egyre korábban sötétedik, este még a Nagy Nyári Háromszög ragyog felettünk. Augusztusi földközelsége után lassan távolodik tőlünk a Mars, de sárgás fénypontként még sokáig megfigyelhető. Érdemes az elkövetkező hetek során többször is ránéznünk: fényessége ugyanis rohamosan csökken. Ez akkor feltűnő, ha a Nagy Nyári Háromszög legfényesebb tagjához: a fehéres Vegához hasonlítjuk. A szeptember eleji -2,6 magnitúdós fényességéről a hónap végére -2,0 magnitúdóra halványodik, majd október végére eléri a -1,0 magnitúdót - az évet pedig a fordított magnitúdóskála pozitív részében fejezi be.

Bővebben: Őszi csillagképek

stat