Egyiptomi várost találtak

 

Egyiptom felett lebegő műholdak segítségével egy 1600 éves metropoliszra bukkantak, mondják régészek. Az űrből készített fényképeken egy Kairótól 360 kilométerre délre fekvő földdarabon korabeli település jelenlétére utaló árulkodó jeleket fedezted fel, majd ásatások során beigazolódott, hogy i.sz. 400 körül valóban város állt ezen a helyen. A lelet egy nagyobb projekt része, melynek célja a lehető legtöbb ókori egyiptomi ásatási helyszín feltérképezése, mielőtt azok megsemmisülnek vagy eltűnnek modern létesítmények alatt.

 

„Ez eddig a legnagyobb hely, ahol érdemes ásni” – mondta a projekt vezetője, Sarah Parcak, a birminghami Alabama Egyetem munkatársa. „Az eddig talált érmék és agyagedények alapján komoly régióközpont lehetett, amely Görögországgal, Törökországgal és Líbiával is kereskedett.” Egy i.e. 600-ban állt másik nagyváros és egy i.sz. 400-ból származó kolostor található még a további körülbelül négyszáz helyszín között, amelyeket Parcak felfedezett a műholdak segítségével. A legidősebbek 5000 évnél is régebbiek.

Bár Egyiptomban rengeteg ehhez hasonló ásatásra érdemes helyszínt azonosítottak, Parcak szerint ezek csak 0,01 százalékát teszik ki mindannak, ami eddig nem került elő. A legtöbb még felderítetlen ősi település ki van téve a fosztogatóknak és a városok terjedése jelentette veszélyeknek. A lakóhelyek, ahol az ókori Egyiptom több millió polgára élt, különösen veszélyeztetettek, mondják a régészek.

„Több ezer település van, amelyeknek a létezéséről az egyiptomiak nem is tudnak” – nyilatkozta Parcak a LiveScience-nek. „Soha semmi nem fogja lerombolni a piramisokat vagy Luxor templomát, de ezek a hatalmas települések, amelyekből rengeteg információt gyűjthetünk, komolyan fenyegetve vannak. Pedig ezekből tudhatjuk meg, hogyan éltek az emberek.” A műholdas technológia abban segít a Parcakhoz hasonló régészeknek, hogy a nagyobb, érdeklődésre számot tartó ásatási helyszíneket megtalálják.

„Tulajdonképpen az ókori maradványokat igyekszem elkülöníteni a modern tájtól” – mondta a tudós. „Egy ásatási helyszín nagyon elüt az űrből nézve.” Azokon a helyeken, ahol ókori maradványok vannak, a nedvességet egészen máshogy szívódik be, és bizonyos talajfajták, illetve vegetáció a jellemzőek, magyarázta. Az apró különbségeket sokkal nehezebb lenne megtalálni a földről, mondta Parcak, így az egyiptomi kormány az ő katalógusa segítségével azonosítja az ásatási helyszíneket, mielőtt azok örökre eltűnnének a modern világ fejlődése következtében.

 

stat