Egyiptomi várost találtak

 

Egyiptom felett lebegő műholdak segítségével egy 1600 éves metropoliszra bukkantak, mondják régészek. Az űrből készített fényképeken egy Kairótól 360 kilométerre délre fekvő földdarabon korabeli település jelenlétére utaló árulkodó jeleket fedezted fel, majd ásatások során beigazolódott, hogy i.sz. 400 körül valóban város állt ezen a helyen. A lelet egy nagyobb projekt része, melynek célja a lehető legtöbb ókori egyiptomi ásatási helyszín feltérképezése, mielőtt azok megsemmisülnek vagy eltűnnek modern létesítmények alatt.

Bővebben: Egyiptomi várost találtak

Ultrakemény borítások

Az abalon kagyló héjának keménységét mikroszkopikus vékonyságú kréta rétegei és az őket összetartó hajlékony polimerek adják. A tengeri sirályok nagyon jól tudják, hogy milyen nehéz egy kagylóhéjat felnyitni: ők ezt úgy végzik el, hogy nagy magasságokból valamilyen kemény felszínre ejtik a kagylót.

A tengeri vidrák inkább kövekkel ütögetik, hogy megszerezzék a belül lévő csemegét. A tengeri kagylók héjának keménysége a szerkezetében rejlik. A kagyló folyamatosan építi héját, váltakozó rétegekben, hol nagyon vékony kalciumkarbonát, hol pedig organikus polimer rétegekből. Ha valamelyik kalcium rétegben repedés jön létre, a szomszédos polimer réteg megállítja terjedését.

Bővebben: Ultrakemény borítások

Elveszett városok az Amazóniai őserdőben

A brazíliai trópusi őserdőkben legújabban felfedezett utak, hidak és terek maradványai megdönthetik azt az igen elterjedt véleményt, hogy Amazónia „ember által érintetlen” volt az európaiak megérkezése előtt. Brazíliában régészek fejlett városi élet, valóságos településhálózat nyomaira bukkantak. Ezeken a településeken akár több ezer, sőt tízezer ember is élhetett mintegy 500 évvel ezelőtt, s természeti környezetüket ők is alaposan megváltoztatták.

Bővebben: Elveszett városok az Amazóniai őserdőben

stat